29 Nisan 2022 Cuma
Bu İşin İçinde Bir Bit Yeniği Olduğunu Anlamıştım
“Benzini koyduk depoya, gidecektik Ankara’ya. Kaldık yolun ortasında,"
Açlık sınırı nedir? Kim zengin kim fakir?
Fitre nedir kimlere verilir kimler vermelidir?
Fitre nedir?
Fitre olarak bildiğimiz fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır
Fitre kime verilmez?
Kişi, annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fıtır sadakası veremiyor.
Herkes fitre vermek zorunda mı?
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20). Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.
Durumu olmayan fitre vermek zorunda mı?
Dinen zengin olmayan herkes, fitre, zekât alabilir. İhtiyacı olan eşya ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı kadar malı, parası bulunan Müslümanın, fitre vermesi vacib olur. Fitre, zekât alması, haram olur.
Fitrenin şartı nedir?
Kimler fitre vermelidir? Ramazan Bayramı'na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gram altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar, kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlü.
2022 yılı nisan ayında Altının gramı 900 TL civarında olduğuna göre;temel ihtiyaç giderleri ve borçları düşüldüğünde yıllık geliri ve mal varlığı 72.000TL üzerinde olan kişiler kendileri ve reşit olmayan çocukları için fitre vermeleri gerekir.2022 yılı itibariyle bu tutar ise kişi başı 40 TL olarak hesaplanmıştır.
Fitre verilirken nelere dikkat edilmeli?
Fitre, niyet edilerek fakirlere temlik suretiyle verilir, mübah kılma tarzında fitre olmaz. Niyet, fitreyi ayırırken veya verirken yapılabilir. Ancak fakire verirken bunun fitre olduğunu söylemek gerekmez. Bir kimse fitresini eşine, usul ve füruuna yani anne veya babasına, çocuk ve torunlarına veremez.
Fitre alan kişi fitre verebilir mi?
Bazı vatandaşlar fitre aldıkları halde kendileri fitre ödemesi yapıyorlar veya zekat aldıkları halde zekat ödemesi yapıyorlar. Böyle bir durum söz konusu olamaz.
Baba damadına fitre verebilir mi?
Fakir olan damada ve geline zekât verilebilir. Çünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir